Turvallisen kotiverkon rakentaminen kannattaa


Kotiverkko on nykyään käytössä päivittäin jokaisella suomalaisella. Kodissa on yleensä jonkinlainen lähiverkko, jota hyödynnät päivittäin esimerkiksi internetin selailuun tai työasioittesi hoitamiseen. Verkot toimivat yleensä wifi-boksin (eli modeemin) kautta, eli joko kaapelilla tai mobiiliverkolla tuleva yhteys on yhdistetty nettiboksiin, joka puolestaan jakaa sen kodin kaikille laitteille. Saman verkon kautta siis toimivat tietokoneiden lisäksi myös SmartTV ja muut vastaavat laitteet. Lisää kotiverkon rakentamisesta voit lukea esimerkiksi tästä.

Käytännössä siis wifi-boksin kautta pääsee käsiksi kaikkiin kotisi elektronisiin, verkkoyhteyden vaativiin, laitteisiin, myös esimerkiksi turvakameroihin, jos olet sellaiset asentanut kotisi lisäturvaksi. Jos verkon päälähde, eli wifi-boksi on verkossa haavoittuvainen esimerkiksi heikon salasanan vuoksi, voivat tunkeutujat päästä helposti käsiksi kaikkiin laitteisiisi. Tämä tilanne on tietysti todella epätoivottava, ja kannattaakin panostaa laadukkaaseen tietoturvaan myös kotiverkossa. Tämä voi olla myös työnantajan vaatimus, sillä samalla tavalla etätöissä yrityksen tiedot liikkuvat oman henkilökohtaisen verkkosi kautta.

Tietoturvallisuuden lisääminen onnistuu hankkimalla ajantasainen ja tehokas palomuuri- ja virustorjuntajärjestelmä. Tällaisia on saatavilla esimerkiksi kotimaiselta F-securelta, joka on pitkän linjan verkon tietoturvallisuuden toimittaja. Maailmassa on toki paljon muitakin tietoruvallisuuteen liittyviä ratkaisuja luovia yrityksiä, joiden palveluita voit etsiä verkosta. Joka tapauksessa kotiverkko olisi hyvä suojata asianmukaisesti niin, että ei-toivotut tahot eivät pääse siihen käsiksi.

Lisätietoja verkossa on paljon ja niitä kannattaa selata, että ymmärrät paremmin kodin verkkoa ja sen rakentamista mahdollisimman turvalliseksi.