Onko peleissä huumoria?


Synkimmistäkin videopeleistä saattaa löytyä huumoria mitä yllättävämmistä paikoista. Joskus huumori on suunniteltua jo pelin kehitysvaiheessa, toisinaan huumori on pelaajien itsensä kehittämää. Voisi luulla, että huumoria saisi tuotua videopeleihin helpoiten lisäämällä juoneen hauskoja hahmoja, mutta keinoja on monia muitakin.

Sattumanvarainen huumori

Aina huumori videopeleissä ei ole suinkaan suunniteltua. Esimerkiksi Half Life 2-pelissä kun pelaaja ampuu seinää, jää siihen luodinjälki. Pelinkehittäjät olivat enemmän kuin ihmeissään kun pelaajat jo pelin testivaiheessa alkoivat kirjoittamaan hauskoja iskulauseita seiniin luodinjäljillä. Tämän tahattoman ja pelille luontaisen huumorin lisäksi moniin peleihin on lisätty huumoria ihan tarkoituksella.

Juonen ja tarinan huumori

Hyvä esimerkki juonellisesti hauskasta pelistä on Monkey Island. Sen maailmat ovat täynnä hahmoja, joiden kanssa voi käydä humoristisia keskusteluja. Itse asiassa pelaajia kannustetaan keksimään mahdollisimman vitsikkäitä ja kiinnostavia vastauksia. Kehittäessä hauskaa juonta täytyy kuitenkin pitää mielessä, että kaiken ei pidä olla hauskaa. Juurin kontrasti synkkyyden ja hauskuuden välillä viihdyttää pelaajia.

Kaaoksen huumori

Kaaoksen tuomaa, odottamatonta huumoria on käytetty hienosti hyväksi Magicka-pelissä. Pelaajat pääsevät yhdistelemään elementtejä luodakseen loitsuja ja erilaisia kombinaatiota on useita tuhansia. Monet loitsut tuppaavat menemään pahasti pieleen, mikä tuo peliin aivan uuden ulottuvuuden ennalta arvaamatonta huumoria.Johtopäätöksenä voi sanoa, että videopeleissä on huumoria, joka paljastuu joskus yllättävillä tavoilla. Toisinaan humoristiset elementit ovat pelinkehittäjien suunnittelemia, toisinaan niiden paljastuminen on taas kiinni pelaajasta ja hänen luovuudestaan.